KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

5-6 latki

ROZWÓJ MOWY PIĘCIO-SZEŚCIOLATKA

PRAWIDŁOWO ROZWIJAJĄCY SIĘ PIĘCIOLATEK

  • nadal zadaje wiele pytań, jest ciekawy świata;

  • wypowiada się w kilku zdaniach, utrzymując kolejność zdarzeń i zależność przyczynowo-skutkową opowiadania;

  • wyjaśnia znaczenie słów;

  • opisuje przedmioty, wymieniając ich cechy i zastosowanie;

  • używa poprawnych form w mowie gramatycznych (agramatyzmy zanikają), uruchamia się autokorekcja;

  • wymawia wszystkie głoski języka polskiego prócz głoski "R" (może, ale nie musi jeszcze jej wymawiać);

  • zasób słownictwa to około 2000 słów, słownik ten stale się poszerza.

PRAWIDŁOWO ROZWIJAJĄCY SIĘ SZEŚCIOLATEK

  • wymawia już wszystkie głoski języka polskiego;

  • potrafi rymować i bawić się słowami;

  • zasób słownictwa – od 3000 do 4500 słów.

PIĘCIO-, SZEŚCIOLATEK

  • jest w okresie ostatecznego kształtowania się systemu językowego;

  • posiada coraz bogatszy słownik, znacznie poprawia się jego zdolność narracji i umiejętność tworzenia kilkuzdaniowych wypowiedzi;

  • w czasie zabawy chętnie wciela się w inne role;

  • potrafi ładnie się przywitać i pożegnać, wie, że inaczej musi się zachowywać podczas rozmowy z rodzicami, panią w przedszkolu i rówieśnikami;

  • ma świadomość tego, że dzieci w innych krajach mówią w innym języku niż on.

Wybierz się na konsultację logopedyczną, jeśli Twoje dziecko:

  • mówi inaczej niż jego rówieśnicy;

  • mówi niezrozumiale dla osób spoza rodziny;

  • głoski: [s, z, c, dz];[sz, ż, cz, dż]; [ś, ź, ć, dź] mówi z językiem wsuniętym między zęby;

  • nie wymawia głosek [sz, ż, cz, dż];

  • wymawia nieprawidłowo głoskę „r” (tzw. „r” francuskie);

  • dziecko 6-letnie nie wymawia głoski "r" lub zastępuje ją głoskami „j” , „l”;

  • posiada tzw. mowę świszczącą;

  • jąka się, zacina, mówi za szybko lub za wolno;

  • nie zwraca uwagi na rozmówcę, nie utrzymuje z nim kontaktu wzrokowego;

  • przestało mówić w ogóle lub mówi tylko w określonym środowisku;

  • często oddycha ustami (z wyjątkiem choroby).

Przed rozpoczęciem nauki w szkole mowa dziecka powinna być w pełni ukształtowana. Pozwoli to uniknąć trudności w czytaniu i pisaniu, a także uchroni dziecko przed dyskomfortem lub wstydem związanym z trudnościami artykulacyjnymi.

Rodzicu, jeżeli cokolwiek niepokoi Cię w mowie dziecka, nie czekaj, udaj się do specjalisty. Zwlekanie z pomocą dziecku, które ma problem komunikacyjny działa na jego niekorzyść. Im szybciej zaczniecie terapię, tym szybciej się ona zakończy. Wiele dzieci chodzi na zajęcia logopedyczne, w efekcie czego pięknie mówią i co najważniejsze - bardzo te zajęcia lubią.

Zadbaj o dobry i równy START swojego dziecka w progi szkolne.

Bibliografia:
Emiluta- Rozya D., Wspomaganie rozwoju mowy dzieci w wieku przedszkolnym, Warszawa 1994.

Opracowanie:
Logopeda: mgr Jolanta Idzikowska

PLAKAT 1      PLAKAT 2