Działania placówki promującej zdrowie
PLAN DZIAŁAŃ w latach 2019- 2022
Cel: Zwiększenie liczby dzieci, które świadomie będą dbały o racjonalne odżywianie i higienę jamy ustnej
Kryterium sukcesu:
• 80% rodziców poda, że:
- zwraca uwagę na dobre nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia,
- zauważa, że zmniejsza się częstotliwość i intensywność występowania choroby próchnicowej zębów u dzieci,
- angażowano ich do podejmowania działań w zakresie promocji zdrowia,
• 90% rodziców poda, że zauważa, że dzieci nabyły wiedzę dotyczącą prawidłowego odzywania oraz dbania o higienę jamy ustnej.
Sposób sprawdzenia, czy osiągnięto cel (sukces):
• Co wskaże, że osiągnięto cel? Odsetki badanych rodziców dzieci, odsetki badanych nauczycieli
• Jak sprawdzimy, czy osiągnięto cel? Badanie ankietowe rodziców, nauczycieli, pracowników niepedagogicznych;, technika „ Narysuj i opowiedz”
• Kto i kiedy sprawdzi, czy osiągnięto cel? Nauczyciele i koordynator promocji zdrowia; czerwiec 2022 r.
Zadania
Nazwa zadania
Kryterium sukcesu
Sposób realizacji
Okres/termin realizacji
Wykonawcy/ osoby odpowiedzialne
Potrzebne środki/zasoby
Sposób sprawdzenia wykonania zadania
1.Doskonalenie nauczycieli
100%
Dokonanie wstępnej diagnozy przez zespół ds. promocji zdrowia.
Spotkania zespołu ds. promocji zdrowia.
IX 2019
IX 2019
IX 2021
Zespół ds. promocji zdrowia
Papier, tusz
Program promocji zdrowia
2. Doskonalenie nauczycieli
100%
Udział w konferencji „ Ogólnopolski certyfikat Placówki Promującej Zdrowie- założenia, działania, procedura”- zorganizowanej w WODN w Sieradzu
IX 2019
Ewa Iwańska
Jadwiga Nazarska
Zaświadczenie
3.Doskonalenie nauczycieli
100%
Opracowanie harmonogramu działań, zadań do realizacji programu promocji zdrowia pt. „ Zdrowo się odżywiamy i o higienę jamy ustnej dbamy”.
Spotkanie zespołu ds. promocji zdrowia
IX 2019
Zespół ds. promocji zdrowia
Papier, tusz
Program promocji zdrowia
4.Promowanie zdrowego stylu życia, realizacja zajęć dotyczących zdrowego odżywiania i dbania o higienę jamy ustnej.
90%
Realizacja tematów kompleksowych, prowadzenie działań edukacyjnych z dziećmi z zakresu zdrowego odżywiania się oraz dbania o higienę jamy ustnej.
IX 2019-VI 2020
Wszystkie grupy wiekowe.
Nauczyciele z grup
Środki na zakup papieru, tuszu, materiałów papierniczych
Zdjęcia, scenariusze zajęć, wpisy w dziennikach zajęć
5. Przedstawienie Radzie Pedagogicznej referatu dotyczącego tego, jak stan zębów wpływa na zdrowie dziecka.
100%
Opracowanie referatu dla nauczycieli pt. „ Wpływ stanu zębów i jamy ustnej na zdrowie całego organizmu dziecka”.
X 2019
Ewa Iwańska
Anna Różycka
Tusz, papier
Referat pt. „ Wpływ stanu zębów i jamy ustnej na zdrowie całego organizmu dziecka”.
6. Promowanie zdrowego odżywiania ( jedzenie warzyw i owoców) jako źródła witaminy C w profilaktyce dziąseł.
90%
Zorganizowanie w przedszkolu „ Jesiennego balu”.
X 2019
Monika Woźniak
Małgorzata Diłaj
Marta Szewczyk
Środki na zakup balonów, bibuły
Zdjęcia
7. Oswajanie dziecka z badaniem stomatologicznym, pokonywanie przez dzieci lęku przed wizytą w gabinecie dentystycznym.
80%
Udział dzieci w profilaktycznym badaniu zębów w Zakładzie Opieki Zdrowotnej „ Centrum Stomatologii” w Zduńskiej Woli
2020
Rada Pedagogiczna
Zdjęcia
8. Uczestnictwo w przygotowaniu pierniczków i poznawanie przypraw korzennych. Ozdabianie pierników.
90%
„ Przedszkolak wie, jak pierniczki robi się”- pieczenie pierniczków z wykorzystaniem przypraw korzennych.
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne do wykonania pierników
Zdjęcia
9. Uświadomienie dzieciom, że wizyty w gabinetach dentystycznych, RTG są potrzebne i pomagają nam w systematycznym kontrolowaniu uzębienia.
90%
Wycieczka do pracowni RTG
Angelina Rżanek
Jadwiga Nazarska
Zdjęcia
10. Dziecko uczy się prawidłowej techniki szczotkowania zębów
100%
Dzień „ Białego Ząbka” w przedszkolu
Rada Pedagogiczna
Zdjęcia, scenariusze
11.Dziecko poznaje warsztat pracy stomatologa.
90%
Spotkanie ze stomatologiem
II 2020
Ewa Iwańska
Papier
Zdjęcia
12. Dziecko uczy się przyrządzać zdrowe smakołyki, poznaje walory smakowe i zdrowotne dyni.
80%
„ Muffinki dyniowe smaczne i zdrowe”- obchody Światowego Dnia Muffinki.
III 2020
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne na zakup produktów do zrobienia muffinek
Zdjęcia
13. Dziecko kształtuje w sobie właściwe postawy związane z dbaniem o higienę jamy ustnej, nabiera nawyków higieniczno-zdrowotnych; wie, jak prawidłowo myć zęby.
90%
„ Zdrowe zęby mieć będziemy, bo o zęby dbać umiemy”- wykonanie plakatu.
Wernisaż prac.
IV 2020
Rada Pedagogiczna
Papier, przybory plastyczne
Wykonane plakaty
14. Promowanie zdrowego żywienia i ukazanie wartości odżywczych produktów oraz występujących w nich witamin i ich wpływ na zdrowie dziecka.
100%
„Witaminowe ABC” – przygotowanie tablicy ściennej dla rodziców.
IV 2020
Anna Różycka
Monika Grochmalska
Zdjęcia
15. Dziecko aktywnie spędza czas z rodzicami, prezentuje piosenki i wiersze o tematyce zdrowotnej.
100%
Piknik rodzinny pod nazwą „ Cieszymy się, że możemy być razem w Zaczarowanej Krainie” z owocowo-warzywnym poczęstunkiem. Wystawa plakatów wykonanych w grupach „ Zdrowe zęby mieć będziemy, bo o żeby dbać umiemy”.
V 2020
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne na organizację pikniku, papier, tusz, kredki, farby
Zdjęcia
16.Dziecko poznaje pracę w piekarni ( preorientacja zawodowa) oraz różne rodzaje pieczywa.
90%
Obchody „ Święta Bułki”
VI 2020
Rada Pedagogiczna
Zdjęcia
PLAN DZIAŁAŃ w roku szkolnym 2020/2021
Zadania
Nazwa zadania
Kryterium sukcesu
Sposób realizacji
Okres/termin realizacji
Wykonawcy/ osoby odpowiedzialne
Potrzebne środki/zasoby
Sposób sprawdzenia wykonania zadania
1.Dziecko wie, że owoce i warzywa są ważnym elementem codziennego jadłospisu niezbędnym do utrzymania zdrowia organizmu oraz jamy ustnej, poznaje i utrwala nazwy wybranych owoców i warzyw.
90%
„ Dzień owoców i warzyw”- wykonanie sałatki owocowo-warzywnej.
X 2020
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne na zakup owoców i warzyw
Zdjęcia
2.Dziecko poznaje wartości odżywcze buraka oraz etapy powstania ekologicznego zakwasu buraczanego , pokonuje bariery smakowe.
80%
„Od buraka do lizaka”- nauka wykonania zakwasu buraczanego z czosnkiem.
XI 2020
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne na zakup produktów do zakwasu buraczanego
Zdjęcia
3.Dziecko poznaje budowę aparatu zębowego, różnorodność środków do higieny jamy ustnej.
70%
Stworzenie ekspozycji, kącików higieny i profilaktyki jamy ustnej w salach
XII 2020
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne na zakup produktów do kącika
Zdjęcia
4.Dziecko poznaje cykl produkcyjny chleba, wie, że jest wiele rodzajów pieczywa.
90%
Dzień Chleba
„ Od ziarenka do bochenka”. Wypiek i degustacja pieczywa.
I 2021
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne do przeprowadzenia zajęć
Zdjęcia
5. Wzbogacenie wiedzy dzieci na temat zdrowego stylu życia, kształtowanie nawyku spożywania warzyw w formie pieczonej.
80%
„ Frytki z selera, marchewki i ziemniaczka to zdrowa i smaczna paczka”.
II 2021
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne na zakup produktów
Zdjęcia
6.Promowanie zdrowego odżywiania i regularnej konsumpcji mleka i jego przetworów.
Pandemia – brak możliwości zorganizowania wyjazdu.
„ Mleko i sery są pyszne i zdrowe i każdy przedszkolak tobie o tym powie”- wycieczka do Spółdzielni Mleczarskiej w Łasku
III 2021
Małgorzata Diłaj
Koszt związany z organizacja wycieczki
Zdjęcia
7.Dziecko poznaje bogactwo witamin zawartych w marchewce, jej wpływu na zdrowie zębów i dziąseł.
90%
„ Jak marchewkę chrupać będziesz chciał, zdrowe zęby będziesz miał”. Obchody Dnia Marchewki – spożywanie marchewki, soku i ciasta marchewkowego.
IV 2021
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne na zakup produktów
Zdjęcia
8. Uświadomienie znaczenia picia świeżo wyciśniętych soków dla zdrowia, zwrócenie uwagi na walory odżywcze i smakowe warzyw i owoców.
90%
„ Kto soki pije, ten zdrowo i długo żyje!”- obchody Światowego Dnia Soku, wyciskanie soku z owoców i warzyw. Degustacja.
V 2021
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne na zakup owoców , warzyw
Zdjęcia
PLAN DZIAŁAŃ w roku szkolnym 2021/2022
Zadania
Nazwa zadania
Kryterium sukcesu
Sposób realizacji
Okres/termin realizacji
Wykonawcy/ osoby odpowiedzialne
Potrzebne środki/zasoby
Sposób sprawdzenia wykonania zadania
1.Dziecko poszerza wiedzę na temat walorów odżywczych makaronu i jego znaczenie dla zdrowego rozwoju organizmu
80%
„ Makaron za dobry uznaję, bo mi energii dodaje”- Obchody Światowego Dnia Makaronu .
X 2021
Rada Pedagogiczna
Koszty pokrycia produktów zakupionych na potrzeby zajęć
Zdjęcia
2.Dziecko poznaje popularne przyprawy stosowane w kuchni za pomocą zmysłów: smaku, węchu, dotyku i wzroku.
90%
„ Przyprawowy zawrót głowy”- kształcenie umiejętności doprawiania potraw różnymi przyprawami.
XII 2021
Rada Pedagogiczna
Środki na zakup przypraw
Zdjęcia
3.Promowanie zdrowych produktów ze szczególnym zwróceniem uwagi na higienę jamy ustnej
100%
„Zdrowo jemy więc zdrowe ząbki mamy”- przygotowanie tablicy ściennej dla rodziców.
I 2022
Anna Różycka
Papier, tusz
Zdjęcia
4.Dziecko poznaje walory smakowe gofrów.
90%
„ Pyszne gofry zrobię- owocami je ozdobię”- Obchody Dnia Gofra.
II 2022
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne na zakup owoców
Zdjęcia
5.Dziecko poznaje zasady przyrządzania zdrowego posiłku, wdraża się do przygotowania higienicznego i estetycznego posiłku.
100%
„ Kolorowe, pyszne, zdrowe –robimy kanapki bajkowe”- przygotowanie kanapek.
III 2022
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne na zakup produktów do przygotowania kanapek
Zdjęcia
6.Dziecko poznaje klasyfikację i zastosowanie wybranych ziół. Rozumie, że napary ziołowe znakomicie zastępują herbatę i mają działanie zdrowotne.
90%
„ Pij napary ziołowe na zdrowie!”- degustacja herbatek ziołowych.
IV 2022
Rada Pedagogiczna
Środki potrzebne na zakup herbatek
Zdjęcia
7. Dziecko rozumie, że o żeby należy dbać i jakie są tego konsekwencje, gdy tego nie robimy. Wie, czym jest próchnica.
100%
„ Jak psuja się zęby?”- pogadanka z wykorzystaniem ilustracji , filmu, bajki.
V 2022
Rada Pedagogiczna
Zdjęcia
8. Dziecko świadomie dokonuje właściwych wyborów, picia wody zamiast słodzonych napojów gazowanych, kształtuje nawyk picia wody.
100%
„ Pij wodę i bądź zdrowy !”- zwrócenie uwagi, jak ważna jest woda w żywieniu i diecie.
VI 2022
Rada Pedagogiczna
Wydatki na zakup wody
Zdjęcia
9. Podniesienie wiedzy dzieci na temat prawidłowego żywienia, stworzenie sytuacji do samodzielnego przygotowywania przez dzieci, kanapek itp.
100%
„Szwedzki stół”- cykliczne organizowanie śniadań na zasadzie stołu szwedzkiego, całodniowy dostęp do wody mineralnej.
X-VI 2019-2022
Rada Pedagogiczna
Intendent
Pracownicy kuchni
Zdjęcia
10.Udział w programach i projektach ogólnopolskich promujących zdrowy ekologiczny styl życia
80%
Realizacja programów:
- „ Kubusiowi Przyjaciele Natury”
- „ Czyste powietrze wokół nas”
X-VI 2019-2022
Rada Pedagogiczna
Zdjęcia
Certyfikaty
11.Baza informacji i książek, czasopism, portale internetowe
90%
Poszukiwanie literatury fachowej dotyczącej problematyki zdrowotnej
X-VI 2019-2022
Rada Pedagogiczna
Książki, artykuły z gazet i portali internetowych
12. Doskonalenie nauczycieli
80%
Udział w konkursach i szkoleniach dotyczących problematyki zdrowotnej
X-VI 2019-2022
Rada Pedagogiczna
Zaświadczenia
13.Rodzice i dzieci korzystają z informacji i materiałów umieszczonych w dwumiesięczniku „ Promyczek”
80%
Redagowanie przedszkolnej gazetki „ Promyczek” zawierającej porady dla rodziców dotyczące zdrowego trybu życia, szerzenie świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania i dbania o higienę jamy ustnej.
X-VI 2019-2022
Jadwiga Nazarska
Tusz, papier
Artykuły z gazetki przedszkolnej „ Promyczek”
14. Rodzice i dzieci korzystają z informacji umieszczonej na stronie
80%
Umieszczanie na stronie internetowej informacji dotyczących promocji zdrowia.
X-VI 2019-2022
Ewa Iwańska
Konrad Kazimierczak
Strona internetowa
http://pp4zdwola.wikom.pl
ARKUSZ ZBIORCZY DLA STANDARDU PIERWSZEGO Załącznik I
Wymiary i wskaźniki ( stan pożądany, „ optymalny ”) | Ocena ( punkty) | Elementy wymagające poprawy ( jeśli aktualny stan odbiega od pożądanego, czyli oceny 5) |
1 | 2 | 3 |
1.Uwzględnienie promocji zdrowia w dokumentach oraz pracy i życiu przedszkola | ||
a) W koncepcji pracy przedszkola ( lub w dokumencie o innej nazwie ) zapisano, że przedszkole realizuje program PPZ; należy on do priorytetów; promocja zdrowia dotyczy dzieci i pracowników; zapis jest zgodny z przyjętą w Polsce koncepcją PPZ ( Analiza dokumentu) |
5 4 3 2 |
|
b) Pracownicy przedszkola i rodzice mają poczucie, że zdrowie i dobre samopoczucie jest ważną sprawą w przedszkolu ( Ankieta N, Pn, R- pyt.1) |
5 4 3 2 |
|
c) Pracownicy przedszkola uważają, że w przedszkolu są podejmowane działania na rzecz promocji ich zdrowia ( Ankieta N, Pn-pyt.3) |
5 4 3 2 |
|
2.Struktura dla realizacji programu przedszkola promującego zdrowie | ||
a) W zespole promocji zdrowia są przedstawiciele : dyrekcji, N, Pn, R; zadania zespołu sformułowano na piśmie ( Analiza dokumentu, wywiady) |
5 4 3 2 |
|
b) Koordynator ds. promocji zdrowia został powołany przez dyrektora w porozumieniu z zespołem promocji zdrowia; zadania koordynatora sformułowano na piśmie (Wywiad z koordynatorem, analiza dokumentu) | 5 4 3 2 |
|
c) Dyrektor przedszkola wspiera działania w zakresie promocji zdrowia (Wywiady, obserwacje) | 5 4 3 2 |
|
d) W protokole z ostatniej kontroli stacji sanitarno-epidemiologicznej nie odnotowano nieprawidłowości lub zostały one usunięte i stacja została o tym poinformowana (Analiza protokołu, obserwacja) | 5 4 3 2 |
|
3. Szkolenia, systematyczne informowanie i dostępność informacji na temat koncepcji przedszkola promującego zdrowie | ||
a) Dyrektor przedszkola i członkowie zespołu promocji zdrowia uczestniczyli w szkoleniu(-ach) na temat PPZ w ostatnich 2 latach (Wywiady, analiza dokumentów) | 5 4 3 2 |
|
b) Zorganizowano wewnętrzne szkolenia na temat PPZ dla rady pedagogicznej i pracowników niepedagogicznych w ostatnich 2 latach (Analiza dokumentów, Ankieta N – pyt. 2, Pn – pyt. 2) | 5 4 3 2 |
|
c) Rodzicom dzieci wyjaśniono, co to znaczy, że przedszkole jest PPZ (Ankieta R – pyt. 2, analiza dokumentów) | 5 4 3 2 |
|
d) Na stronie internetowej przedszkola jest zakładka poświęcona PPZ, zawierająca aktualne i wyczerpujące informacje na ten temat (Analiza strony) | 5 4 3 2 |
|
e) Tablica informująca o programie PPZ jest umieszczona w widocznym i powszechnie dostępnym miejscu przedszkola i zawiera aktualne informacje (Obserwacja, analiza informacji) | 5 4 3 2 |
|
4. Planowanie i ewaluacja działań w zakresie promocji zdrowia oraz ich dokumentowanie | ||
a) W 3 ostatnich latach opracowano roczne plany działań w zakresie promocji zdrowia i ich ewaluacji, z uwzględnieniem potrzeb dzieci, nauczycieli, pracowników niepedagogicznych i rodziców dzieci (Analiza planów) | 5 4 3 2 |
|
b) Zapisy planów działań i ich ewaluacji są zgodne z zasadami przyjętymi w PPZ w Polsce (Analiza planów) | 5 4 3 2 |
|
c) W ostatnich 3 latach sporządzono raporty z ewaluacji procesu i wyników działań w zakresie promocji zdrowia zgodne z zasadami przyjętymi w PPZ w Polsce (Analiza raportów) | 5 4 3 2 |
|
Podsumowanie wyników w standardzie pierwszym
Badanie klimatu społecznego przedszkola za pomocą ankiety
Wymiar | Średnia liczba punktów | Wybrane elementy, których poprawa jest pilna i możliwa (wybierz je z kolumny 3) |
a | b | c |
1. Uwzględnienie promocji zdrowia w dokumentach oraz w pracy i życiu przedszkola | 5.0 |
|
2.Struktura dla realizacji programu przedszkola promującego zdrowie | 5.0 |
|
3. Szkolenia, systematyczne informowanie i dostępność informacji na temat koncepcji przedszkola promującego zdrowie | 5.0 |
|
4.Planowanie i ewaluacja działań w zakresie promocji zdrowia oraz ich dokumentowanie | 5.0 |
|
Średnialiczbapunktówdlastandardupierwszego(dla4wymiarów):5.0
Problempriorytetowy(wybranynapodstawiezapisówwkolumniec):nie dotyczy
Data: 30.05.2023 Podpiskoordynatora: Anna Różycka
ARKUSZ ZBIORCZY DLA STANDARDU DRUGIEGO:
Badanie klimatu społecznego przedszkola za pomocą ankiety Załącznik II a
Badana grupa liczba zbadanych osób | Wymiary (numery stwierdzeń) | Ocena: średnia punktów w każdym wymiarze | Ocena: średnia punktów we wszystkich wymiarach |
Elementy wymagające poprawy (jeśli aktualny stan odbiega od pożądanego(5pkt) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Nauczyciele Liczba: 13 | Stwarzanie nauczycielom możliwości uczestnictwa w życiu przedszkola(4–5) | 5,0 |
5,0 |
|
Relacje i wsparcie ze strony dyrektora przedszkola(6–9) | 5,0 | |||
Relacje między nauczycielami(10–12) | 5,0 | |||
Relacje z rodzicami dzieci(13–15) | 5,0 | |||
Pracownicy niepedagogiczni liczba: 12 | Stwarzanie pracownikom możliwości uczestnictwa w życiu przedszkola(4–5) | 4,0 |
4,7 | Pracownicy niepedagogiczni nie są w wystarczającym stopniu włączani w sprawy dotyczące życia i pracy przedszkola. |
Relacje i wsparcie ze strony dyrektora przedszkola(6–8) | 5,0 | |||
Relacje z nauczycielami(9–11) | 5,0 | |||
Relacje z innymi pracownikami przedszkola, którzy nie są nauczycielami (12–14) | 5,0 | |||
Rodzice dzieci liczba:140 | Stwarzanie rodzicom możliwości uczestnictwa w życiu przedszkola(3–6) | 5,0 |
4,7 | Rodzice dzieci nie w pełni otrzymują wyczerpujące informacje o postępach i zachowaniu swojego dziecka w przedszkolu. |
Relacje z nauczycielami i dyrektorem (7–9) | 4,0 | |||
Postrzeganie przez rodziców sposobu, w jaki nauczyciele traktują ich dziecko(10–13) | 5,0 |
Podsumowanie wyników w standardzie drugim : badanie klimatu społecznego przedszkola za pomocą ankiety
Średnia liczba punktów dla standardu drugiego dla wszystkich badanych grup dorosłych :4.8
Problem priorytetowy(wybrany na podstawie zapisów w kolumnie 5):
1. Pracownicy niepedagogiczni nie są w wystarczającym stopniu włączani w sprawy dotyczące życia i pracy przedszkola.
2. Rodzice dziecinie w pełni otrzymują wyczerpujące informacje o postępach i zachowaniu swojego dziecka w przedszkolu.
Data:30.05.2023 Podpiskoordynatora: Anna Różycka
ARKUSZ ZBIORCZY DLA STANDARDU DRUGIEGO:
Badanie klimatu społecznego w grupie przedszkolnej techniką „ Narysuj i opowiedz” Załącznik II b
Grupa dzieci w wieku: 6-latki Liczba dzieci w grupie: 25 Liczba zbadanych dzieci: 24
Wymiary klimatu społecznego | A. Co dzieci lubią w przedszkolu ? Co im się w nim podoba? | B. Czego dzieci nie lubią w przedszkolu? Co im się w nim nie podoba? | ||
Treści ( wskaźniki) zawarte w notatkach, z rozmów z dziećmi | Liczba wskazań | Treści ( wskaźniki) zawarte w notatkach, z rozmów z dziećmi | Liczba wskazań | |
1. Samopoczucie i atmosfera w przedszkolu | Podoba mi się w przedszkolu. Lubię chodzić do mojej grupy, bo pani z nami żartuje. Miła, fajna atmosfera.
| 22 | Nie lubię hałasu. Gdy ktoś głośno mówi. | 2 |
2. Osoby dorosłe i relacje z nimi | Uśmiechnięta pani, która bawi się z dziećmi. | 20 | Gdy nie ma mojej Pani. | 4 |
3. Dzieci i relacje między nimi | Lubię bawić się z koleżankami lalkami, w pocztę, w sklep, w lekarza. Gdy koledzy mi pomagają. | 22 | Gdy ktoś mnie bije i zabiera zabawki. | 2 |
4. Rzeczy (zabawki, sprzęty) | Klocki lego, tor dla samochodów, pociąg, lalki z wózkami, puzzle Psi Patrol, kuchnia z naczyniami, kąciki do zabawy w teatr. | 23 | Połamanych klocków.
| 1 |
5. Aktywności (zajęcia, zabawy, imprezy) | Lubię, kiedy puszczane są bańki mydlane. Tańce, eksperymenty, gry na instrumentach, mycie zębów, gimnastyka z panią. Sadzenie drzew. | 22 | Praca w książkach. Brak wyjścia na plac zabaw. | 2 |
6. Jedzenie i picie | Woda niegazowana o każdej porze dnia , surówki, „owocowe wtorki”, zupa pomidorowa, naleśniki z musem owocowym, lody na Dzień Dziecka. | 22 | Kiedy w zupie pływa coś zielonego - natka pietruszki. Białej zupy.
| 2 |
7.Pomieszczenia, wyposażenie i teren przedszkola | Plac zabaw, kącik czytelnia. | 24 |
|
|
8. Inne |
|
|
|
|
Mocne strony: Bardzo dobra, przyjazna atmosfera w przedszkolu, dobre relacja z rówieśnikami.
Słabe strony, problemy do rozwiązania:Nie wszystkie dzieci lubią zielone części warzyw. Nadmierne natężenie hałasu.
Problem priorytetowy :Przejawy braku poczucia bezpieczeństwa w sytuacjach nieobecności nauczyciela wiodącego.
Data : 30.05.2023 Podpis koordynatora: Anna Różycka
ARKUSZ ZBIORCZY DLA STANDARDU TRZECIEGO Załącznik III
Wymiary i wskaźniki ( stan pożądany, „ optymalny”) | Ocena ( punkty) | Elementy wymagające poprawy ( jeśli aktualny stan odbiega od pożądanego, czyli oceny 5) |
1 | 2 | 3 |
1.Program edukacji zdrowotnej w przedszkolu i jego realizacja | ||
a) Cele edukacji zdrowotnej zapisano w programie wychowania przedszkolnego (Analiza dokumentu) | 5 4 3 2 |
|
b) W planach pracy dla poszczególnych grup uwzględniono treści z różnych obszarów edukacji zdrowotnej: edukacji żywieniowej, edukacji do zwiększania aktywności fizycznej, edukacji do bezpieczeństwa, edukacji do zdrowia psychicznego, edukacji seksualnej (Analiza dokumentów) | 5 4 3 2 |
|
c) Treści edukacji zdrowotnej uwzględnione w planach poszczególnych grup dobrano na podstawie konsultacji z rodzicami, obserwacji zachowań dzieci, a w starszych grupach na podstawie rozmów z dziećmi (Ankieta N – pyt. 16, R – pyt. 13, wywiad z nauczycielami) | 5 4 3 2 |
|
d) W przedszkolu są realizowane zajęcia ukierunkowane na rozwijanie umiejętności życiowych dzieci (wywiad z dyrektorem, z nauczycielami) | 5 4 3 2 |
|
e) Jeśli w przedszkolu realizowane są programy „zewnętrzne”, są to programy o sprawdzonej skuteczności (oparte na dowodach), a wybór ich był uzasadniony (dostosowany do programu wychowania przedszkolnego i planu pracy dla danej grupy/grup) (Analiza dokumentów) | 5 4 3 2 |
|
f) Rodzice każdej grupy są systematycznie informowani o realizacji zajęć dotyczących zdrowia i bezpieczeństwa, wykorzystuje się w tym celu różne kanały informacyjne (Obserwacja, Ankieta N – pyt. 17, R – pyt. 14) | 5 4 3 2 |
|
g) Rodziców zachęca się, aby kontynuowali w domu praktykowanie zachowań prozdrowotnych, o których dziecko uczy się w przedszkolu (Ankieta N – pyt. 18, R – pyt. 15) | 5 4 3 2 |
|
h) Przebieg realizacji edukacji zdrowotnej w przedszkolu jest omawiany na spotkaniu Rady Pedagogicznej co najmniej 1 raz w roku szkolnym (Wywiad z dyrektorem, analiza dokumentów) | 5 4 3 2 |
|
2. Umożliwianie dzieciom praktykowania prozdrowotnych zachowań związanych z żywieniem | ||
a) Atmosfera w czasie spożywania posiłków jest miła, nie towarzyszy im pośpiech, przekazywanie dzieciom przykrych uwag (Obserwacja we wszystkich grupach) | 5 4 3 2 |
|
b) Stwarza się okazję i zachęca dzieci do próbowania nowych potraw i produktów o różnych smakach (Ankieta N – pyt. 19) | 5 4 3 2 |
|
c) Dzieci w czasie posiłków mogą zjeść tyle, ile chcą (Ankieta N – pyt. 20) | 5 4 3 2 |
|
d) Dzieciom ze starszych grup stwarza się możliwość uczestniczenia w przygotowaniu prostych potraw, np. zdrowych przekąsek ( Obserwacje, wywiad z dyrektorem i pracownikami kuchni) | 5 4 3 2 |
|
e) W posiłkach dla dzieci ogranicza się podawanie słodkich potraw i słodkich napojów (Analiza jadłospisu miesięcznego, wywiad z kucharką) | 5 4 3 2 |
|
f) W przedszkolu unika się nagradzania dzieci słodyczami (Ankieta N – pyt. 21, R – pyt. 16) | 5 4 3 2 |
|
g) Ogranicza się podawanie słodyczy i słodkich napojów w czasie imprez w przedszkolu (Wywiad z dyrektorem, Ankieta R – pyt. 17) | 5 4 3 2 | Przedszkole nie zawsze ogranicza podawanie „Urodzinowych” słodyczy |
3.Umożliwianie dzieciom praktykowania zachowań związanych z dbałością o ciało | ||
a) Dzieci myją ręce przed każdym posiłkiem, po wyjściu z toalety i po przyjściu z zajęć poza przedszkolem, systematycznie instruuje się dzieci, jak należy myć ręce (Ankieta N – pyt. 22) | 5 4 3 2 |
|
b) Dzieci codziennie czyszczą zęby z użyciem pasty do zębów (o odpowiedniej zawartości fluoru) co najmniej po jednym posiłku, najlepiej po obiedzie (przed leżakowaniem), systematycznie instruuje się dzieci, jak należy czyścić zęby (Ankieta N – pyt. 23) | 5 4 3 2 |
|
c) W dni słoneczne chroni się dzieci przed nadmiernym nasłonecznieniem (Ankieta N – pyt. 24 ) | 5 4 3 2 |
|
4. Działania dla zwiększenia aktywności fizycznej dzieci | ||
a) W czasie zajęć w pozycji siedzącej wprowadza się częste elementy ruchu angażujące różne grupy mięśni i części ciała (Ankieta N – pyt. 25) | 5 4 3 2 |
|
b) W czasie pobytu na placu zabaw, poza spontaniczną aktywnością fizyczną, oferuje się wszystkim dzieciom zorganizowane formy zajęć ruchowych (Ankieta N – pyt. 26) | 5 4 3 2 |
|
c) W przedszkolu organizuje się dodatkowe zajęcia ruchowe (np. rytmika, taniec, sport) dla wszystkich dzieci (Wywiad z dyrektorem) | 5 4 3 2 |
|
d) Zachęca się dzieci i ich rodziców do pokonywania drogi do i z przedszkola pieszo (na rowerze/hulajnodze) wtedy, gdy jest to możliwe (Ankieta N – pyt. 27, R. – pyt. 18) | 5 4 3 2 |
|
5. Umożliwianie dzieciom praktykowania zachowań zwiększających ich bezpieczeństwo | ||
a) Dzieci uczestniczą w zajęciach na temat wzywania/poszukiwania pomocy i postępowania w razie różnych wypadków i zagrożeń (w tym rozpoznawania i radzenia sobie w sytuacji krzywdzenia ze strony dorosłych) (Wywiad z dyrektorem) | 5 4 3 2 |
|
b) Dzieci uczą się używania sprzętu ochronnego, np. zakładają kask, ochraniacze na kolana i łokcie (Wywiad z dyrektorem) | 5 4 3 2 |
|
c) Na początku wykonywania niektórych czynności (np. na drodze, na placu zabaw, w czasie zajęć ruchowych, jedzenia, zajęć technicznych i plastycznych) dzieci są proszone, aby przypominały zasady bezpiecznego zachowania ich dotyczące (Ankieta N – pyt. 28) | 5 4 3 2
|
|
Podsumowanie wyników w standardzie trzecim
Wymiar | Średnia liczba punktów | Wybrane elementy, których poprawa jest pilna i możliwa (wybierz je z kolumny 3) |
a | b | c |
1. Program edukacji zdrowotnej w przedszkolu i jego realizacja | 5,0 |
|
2. Umożliwianie dzieciom praktykowania prozdrowotnych zachowań związanych z żywieniem | 4.8 | Przedszkole nie zawsze ogranicza podawanie słodyczy podczas uroczystości w grupach. |
3. Umożliwianie dzieciom praktykowania zachowań związanych z dbałością o ciało | 5,0 |
|
4. Działania dla zwiększenia aktywności fizycznej | 5,0 |
|
5. Umożliwianie dzieciom praktykowania zachowań zwiększających ich bezpieczeństwo | 5,0 |
|
Średnialiczbapunktówdlastandardutrzeciego(dla5wymiarów): 4.9
Problempriorytetowy(wybranynapodstawiezapisówwkolumniec): Przedszkole nie zawsze ogranicza podawanie słodyczy podczas uroczystości w grupach przedszkolnych.
Data: 30.05.2023 Podpis koordynatora: Anna Różycka
ARKUSZ ZBIORCZY DLA STANDARDU CZWARTEGO Załącznik IV
Wymiary i wskaźniki ( stan pożądany, „ optymalny”) | Ocena ( punkty) | Elementy wymagające poprawy ( jeśli aktualny stan odbiega od pożądanego, czyli oceny 5) |
1 | 2 | 3 |
1.Rozwijanie kompetencji pracowników do dbałości o zdrowie i prowadzenia edukacji zdrowotnej dzieci | ||
a) W przedszkolu zorganizowano w ostatnich 2 latach zajęcia/szkolenia dla pracowników dotyczące dbałości o zdrowie ( Ankieta N-pyt.29, Pn- pyt.16) | 5 4 3 2 | W ostatnich 2 latach zorganizowano jedno szkolenie dla pracowników przedszkola, dotyczące dbałości o ich zdrowie. |
b) W przedszkolu jest biblioteczka zawierająca publikacje i materiały dotyczące różnych aspektów dbałości o zdrowie, promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej dla pracowników (Obserwacja) | 5 4 3 2 |
|
c) Nauczyciele uczestniczyli w ostatnich 2 latach w szkoleniach dotyczących realizacji edukacji zdrowotnej dzieci (Ankieta N – pyt. 30) | 5 4 3 2 |
|
d) Nauczyciele czują się przygotowani do realizacji edukacji zdrowotnej dzieci i współpracy w tym zakresie z rodzicami (Ankieta N – pyt. 33) | 5 4 3 2 |
|
e) Pracownicy niepedagogiczni zostali zapoznani z programem edukacji zdrowotnej dzieci i zasadami praktykowania w przedszkolu zachowań prozdrowotnych (Ankieta Pn – pyt. 18) | 5 4 3 2 |
|
2. Pomoc rodzicom dzieci w rozwijaniu kompetencji do dbałości o zdrowie i do wychowywania swojego dziecka | ||
a) Rodzicom oferuje się w przedszkolu zajęcia dotyczące dbałości o zdrowie ich samych i ich dzieci (np. spotkania ze specjalistami) i pyta się o ich potrzeby w tym zakresie (Analiza dokumentów, Ankieta R – pyt. 19 ) | 5 4 3 2 | Przedszkole w niewystarczającym stopniu oferuje rodzicom zajęcia dotyczące dbałości o zdrowie ich samych i ich dzieci |
b) Rodzicom oferuje się w przedszkolu zajęcia/warsztaty dotyczące umiejętności wychowawczych (Analiza dokumentów, Ankieta R – pyt. 20) | 5 4 3 2 |
|
c) Na zajęcia dla rodziców dotyczące dbałości o zdrowie i umiejętności wychowawczych zapraszani są babcie i dziadkowie (Wywiad z dyrektorem) | 5 4 3 2 | Przedszkole nie zaprasza babć i dziadków na zajęcia dla rodziców dotyczące dbałości o zdrowie i umiejętności wychowawczych |
d) Zaprasza się rodziców posiadających odpowiednie kompetencje (np. lekarzy, psychologów, pedagogów, dietetyków) do prowadzenia zajęć dla pracowników przedszkola i rodziców dzieci (Wywiad z dyrektorem) | 5 4 3 2 |
|
e) Nauczyciele i inni pracownicy pedagogiczni udzielają pomocy/ konsultacji rodzicom w zakresie rozwiązywania problemów wychowawczych dzieci (Ankieta R – pyt. 21, wywiad z dyrektorem) | 5 4 3 2 |
|
f) W przedszkolu jest „kącik” dla rodziców, w którym znajdują się publikacje i inne materiały dotyczące dbałości o zdrowie i zasad wychowywania dzieci (Obserwacja) | 5 4 3 2 |
|
g) Organizuje się spotkania pracowników, dzieci i ich rodziców połączone z różnymi formami aktywności fizycznej, degustacją „ zdrowych ” produktów i możliwością uzyskania porady w tym zakresie (Wywiad z dyrektorem) | 5 4 3 2 |
|
Podsumowanie wyników w standardzie czwartym
Wymiar | Średnia liczba punktów | Wybrane elementy, których poprawa jest pilna i możliwa (wybierz je z kolumny 3) |
a | b | c |
1. Rozwijanie kompetencji pracowników do dbałości o zdrowie i prowadzenia edukacji zdrowotnej dzieci | 4,8 |
|
2. Pomoc rodzicom dzieci w rozwijaniu kompetencji do dbałości o zdrowie i do wychowywania swego dziecka | 4.7 |
|
Liczbapunktówdlastandarduczwartego( dla2wymiarów):4.7
Problempriorytetowy(wybranynapodstawiezapisówwkolumniec):Niewystarczające działania na rzecz rodziców w celu podniesienia ich kompetencji dotyczących dbałości o zdrowie ich samych i ich dzieci
Data 30.05.2023 Podpiskoordynatora: Anna Różycka
ARKUSZ OCENY EFEKTÓW DZIAŁAŃ Załącznik V
Dobre samopoczucie w przedszkolu ( część E ankiety)
Badana grupa | Średnia liczba punktów | Najważniejsze lub najczęściej powtarzające się czynniki wpływające na samopoczucie (dotyczy odpowiedzi na pytania otwarte w ramkach) | Przyczyny nieudzielenia odpowiedzi na pytania otwarte | |
DOBRZE | ŹLE | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Nauczyciele Liczba zbadanych :13 | 5,0 | Dobra, życzliwa atmosfera. Sukcesy dzieci . | Małe sale. Duża ilość dokumentacji. |
|
Pracownicy niepedagogiczni Liczba zbadanych : 12 | 5,0 | Dobra atmosfera w mojej pracy. Docenianie mojej pracy. | Duża ilość obowiązków. |
|
Rodzice dzieci Liczba zbadanych : 140 | 5,0 | Życzliwy stosunek pracowników. Miła i serdeczna atmosfera. | Brak sali do przedstawień, mało komfortowy odbiór występów (krzesełka przeznaczone dla dzieci). |
|
Średnia liczba punktów dla wszystkich grup łącznie : 5
Elementy wymagające poprawy: Wymiana krzeseł. Ograniczenie nadmiaru dokumentacji.
Problem priorytetowy: Przejawy przeciążenia pracą.
Data: 30.05.2023 Podpis koordynatora: Anna Różycka
Podejmowanie działań dla umacniania zdrowia (część F ankiety )
Badana grupa | Odsetek odpowiedzi Tak | Działania dla umacniania zdrowia podejmowane | |
NAJCZĘŚCIEJ | NAJRZADZIEJ | ||
1 | 2 | 3 | 4 |
Rodzice Liczba zbadanych : 140 | 83,0 | - podejmowanie aktywności fizycznej, - zachęcanie dzieci i członków rodziny do aktywnego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania | - wspólne posiłki z dzieckiem w domu |
Nauczyciele Liczba zbadanych : 13 | 90,0 | - aktywność fizyczna, - zwracanie uwagi na prawidłowe odżywianie - utrzymywanie dobrych relacji z bliskimi, - zwracanie się o pomoc przy rozwiązywaniu problemów - szukanie pozytywów | - systematyczne samobadania ( ciśnienie tętnicze, masa ciała itd.), - umiejętność radzenia sobie z sytuacjami stresowymi, napięciami - planowanie czasu na relaks, odpoczynek |
Pracownicy niepedagogiczni Liczba zbadanych : 12 | 88,0 | - właściwe odżywianie, uwzględnianie w diecie zdrowych produktów - zwracanie się o pomoc przy rozwiązywaniu problemów - staram się być bardziej aktywna | - wyeliminowanie zachowań ryzykownych dla zdrowia np. palenie papierosów |
Średni odsetek odpowiedzi tak dla trzech grup | 87,0 |
|
|
Średni odsetek odpowiedzi Tak dla wszystkich grup łącznie: 87,0
Wnioski do dalszych działań:
- Wskazać nauczycielom korzyści płynące z systematycznego kontrolowania stanu swojego zdrowia, zachęcać do częstych badań kontrolnych.
- Uświadomić nauczycielom konieczność planowania czasu na relaks.
- Wskazać nauczycielom na konieczność podjęcia właściwych działań w celu wyeliminowania napięć i sytuacji stresowych.
- Uświadomić pracownikom niepedagogicznym skutki niewłaściwych nawyków zdrowotnych, w tym palenia papierosów.
- Wskazać rodzicom korzyści/zalety wspólnego spożywania posiłków z dziećmi w domu.
Data: 30.05.2023 Podpis koordynatora: Anna Różycka
RAPORT KOŃCOWY Z AUTOEWALUACJI
I. Ocena standardów i wybór problemów priorytetowych
Standard | Średnia liczba punktów | Problem priorytetowy |
1 | 2 | 3 |
1.Koncepcja pracy przedszkola, jego organizacja i struktura sprzyjają realizacji długofalowych, zaplanowanych działań dla wzmacniania zdrowia dzieci, pracowników i rodziców dzieci | 5.0 | Nie dotyczy |
2.Klimat społeczny przedszkola sprzyja dobremu samopoczuciu i zdrowiu dzieci, pracowników i rodziców dzieci. | 4.8 | Pracownicy niepedagogiczni nie są w wystarczającym stopniu włączani w sprawy dotyczące życia i pracy przedszkola. Rodzice dzieci nie w pełni otrzymują wyczerpujące informacje o postępach i zachowaniu swojego dziecka w przedszkolu. Przejawy braku poczucia bezpieczeństwa u dzieci w sytuacjach nieobecności nauczyciela wiodącego. |
3. Przedszkole prowadzi edukację zdrowotną dzieci i stwarza im warunki do praktykowania w codziennym życiu zachowań prozdrowotnych. | 4.9 | Przedszkole nie zawsze ogranicza podawanie słodyczy podczas uroczystości w grupach
|
4. Przedszkole podejmuje działania w celu zwiększenia kompetencji pracowników i rodziców dzieci w zakresie dbałości o zdrowie oraz prowadzenia edukacji zdrowotnej dzieci. | 4.7 | Niewystarczające działania na rzecz rodziców w celu podniesienia ich kompetencji dotyczących dbałości o zdrowie ich samych i ich dzieci
|
II. Ocena efektów działań i wybór problemów priorytetowych
Dobre samopoczucie w przedszkolu
* Średnia liczba punktów dla wszystkich grup łącznie : 5,0
* Problem priorytetowy:Przejawy przeciążenia pracą.
Podejmowanie działań dla wzmacniania zdrowia
* Średni odsetek odpowiedzi „ tak” dla wszystkich grup łącznie: 87%
Wnioski do dalszych działań :
- Kontynuacja działań długofalowych z zakresu edukacji zdrowotnej we współpracy ze specjalistami i partnerami środowiska lokalnego.
- Opracowanie oferty szkoleniowej uwzględniającej tematykę działań dla wzmacniania zdrowia pracowników przedszkola.
- Zachęcanie rodziców do konstruktywnej współpracy z przedszkolem ze szczególnym zwróceniem uwagi na działania nakierowane na potęgowanie zdrowia własnego i dzieci.
III. Podsumowanie
1. Co jest największym osiągnięciem ( mocną stroną przedszkola)
- Uwzględnienie promocji zdrowia w dokumentach oraz w pracy i życiu przedszkola.
- W przedszkolu istnieje właściwa struktura służąca realizacji programu promocji zdrowia.
- Realizujemy różne programy profilaktyczne dostosowane do potrzeb i wieku dzieci, powiązane z podstawą programową.
2. Jakie są korzyści z przeprowadzenia autoewaluacji?
Przeprowadzona autoewaluacja pokazała nam w jakim miejscu znajdujemy się pod kątem naszych działań z zakresu edukacji zdrowotnej. Utwierdziła nas w tym, że kierunki naszej pracy w zakresie promocji zdrowia przynoszą oczekiwane efekty i angażują całą społeczność przedszkolną. Ponadto wskazała nam co wymaga poprawy, wzmocnienia, rozwinięcia i udoskonalenia w poszczególnych standardach.
3. Jakie były trudności związane z przeprowadzeniem autoewaluacji ?
Autoewaluacja przebiegała sprawnie. Nie zauważyliśmy żadnych trudności. Działaliśmy zespołowo, co ułatwiło nam sprawne wykonywanie zadań.
Data: 30.05.2023 Podpis koordynatora: Anna Różycka
Załącznik A
Część wstępna planowania
Problem priorytetowy do rozwiązania
Przedszkole nie zawsze ogranicza podawanie słodyczy podczas uroczystości w grupach.
a) Krótki opis problemu priorytetowego:
Wyniki badań ankietowych wskazują, że 80% rodziców i 90% nauczycieli twierdzi, że w przedszkolu w poszczególnych grupach podczas uroczystości są podawane słodycze. Potwierdziły to także obserwacje i opinie pracowników obsługi.
b) Uzasadnienie wyboru priorytetu :
Na podstawie wyników badań ankietowych, obserwacji i opinii pracowników obsługi zespól promocji zdrowia dokonujący diagnozy uznał, iż problem jest istotny, ponieważ podawania słodyczy podczas uroczystości w grupach może zwiększyć w przyszłości ryzyko zachorowania dzieci na groźne choroby, jak np. cukrzyca, otyłość, choroby serca, próchnica i wiele innych. W związku z powyższym istnieje konieczność podjęcia zadań do zminimalizowania tego zjawiska. Problem priorytetowy został zaakceptowany do rozwiązania przez radę pedagogiczną naszego przedszkola.
2. Przyczyny główne problemu:
Niewłaściwe nawyki żywieniowe wyniesione z domu rodzinnego, nieprawidłowe wzorce odżywiania.
Niewystarczająca wiedza rodziców w temacie wiodącym.
Wysoka oferta słodyczy proponowanych dzieciom w sklepach i supermarketach.
Chęć jedzenia słodyczy reklamowanych w mediach oraz propagowanych wśród środowiska rówieśniczego.
3. Rozwiązania dla usunięcia przyczyn problemu :
Wyjaśnienie rodzicom i nauczycielom znaczenia ich udziału w edukacji żywieniowej.
Organizacja szkoleń dla nauczycieli, pracowników obsługi dotyczących kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
Przeprowadzenie warsztatów żywieniowych dla rodziców i zachęcanie rodziców do organizowania owocowych urodzin/imienin.
Stwarzanie warunków i możliwości do kształtowania postaw prozdrowotnych wśród dzieci.
Załącznik B
PLAN DZIAŁAŃ
w roku szkolnym 2023/2024
1. Cel: Ograniczenie podawania słodyczy na uroczystości w grupach przedszkolnych.
2. Kryterium sukcesu:
90% nauczycieli uważa, iż w przedszkolu są organizowane urodziny bez słodyczy.
80% rodziców wskaże, że nie podają słodyczy dzieciom.
3. Sposób sprawdzenia, czy osiągnięto cel (sukces):
Co wskaże, że osiągnięto cel? Odsetek badanych rodziców i nauczycieli
Jak sprawdzimy, czy osiągnięto cel? Badanie ankietowe rodziców i nauczycieli
Kto i kiedy sprawdzi, czy osiągnięto cel? Nauczyciele i koordynator promocji zdrowia; czerwiec 2024 r.
II. Zadania
Nazwa zadania | Kryterium sukcesu | Sposób realizacji | Okres/termin realizacji | Wykonawcy/ osoby odpowiedzialne | Potrzebne środki/zasoby | Sposób sprawdzenia wykonania zadania |
1. Przeprowadzenie szkoleń, warsztatów dla nauczycieli, pracowników obsługi i rodziców na temat kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. | 80% nauczycieli i pracowników obsługi i po 10% rodziców z każdej grupy wiekowej będzie uczestniczyło w szkoleniach , warsztatach
20% rodziców z każdej grupy wiekowej będzie uczestniczyło w prelekcji | Organizacja szkoleń, warsztatów dotyczących problematyki zdrowotnej.
Prelekcja dla rodziców z lekarzem, dietetykiem w celu rozwijania u dzieci prawidłowych nawyków higienicznych i żywieniowych. | Cały rok
IX -XI 2023 | Rada Pedagogiczna , intendent, pracownicy niepedagogiczni, rodzice
Rodzice , Rada Pedagogiczna | Środki audiowizualne, materiały biurowe
Narzędzia multimedialne | Lista obecności, materiały/ wskazówki dla rodziców na stronie internetowej
Lista obecności, materiały/ wskazówki dla rodziców na stronie internetowej |
2. Stworzenie warunków do działań edukacyjnych w zakresie edukacji zdrowotnej | 90 % dzieci weźmie udział w zajęciach na temat piramidy zdrowego żywienia
90 % dzieci weźmie udział w cyklu zajęć propagujących prawidłowe nawyki żywieniowe
95 % dzieci weźmie udział w zajęciach
70% dzieci weźmie udział w konkursie
| „ Jadłospis dla przedszkolaka” – poznanie przez dzieci elementarnych zasad zdrowego żywienia i piramidy zdrowego żywienia.
„ Słodyczy nie kupujemy, owocami, warzywami i ruchem je zastępujemy” – realizacja cyklu zajęć propagujących zdrowy styl życia. Projekcje filmów i programów edukacyjnych o w/w tematyce.
Owocowe urodziny ( zamiast słodyczy rodzice przynoszą do przedszkola owoce)
„ Kolorowe koktajle”- wykonanie koktajli z kefiru, maślanki, owoców i warzyw.
Zorganizowanie międzyprzedszkolnego konkursu plastycznego na plakat „ Dziękuję, nie jem słodyczy, czyli Zdrowe Urodziny”. Wernisaż prac.
| XII 2023
cały rok
I - II 2024
III 2024 | Nauczyciele wszystkich grup, wszystkie grupy wiekowe
Nauczyciele z grup, wszystkie grupy wiekowe
Nauczyciele wszystkich grup, wszystkie grupy wiekowe
Nauczyciele wszystkich grup, wszystkie grupy wiekowe
| Papier, toner
Środki audiowizualne, materiały biurowe
Owoce, warzywa
Środki audiowizualne, materiały biurowe | Zdjęcia, scenariusz przedstawienia
Scenariusze, zdjęcia, sprawozdanie na stronie internetowej przedszkola.
Zdjęcia, scenariusze zajęć
Zdjęcia, regulamin konkursu
|
3. Opracowanie gazetki ściennej i plansz informujących o wartościach odżywczych poszczególnych owoców i warzyw.
| 80% dzieci z najstarszych grup wiekowych weźmie udział w tworzeniu gazetki i plansz ze zdrowym żywieniem
85% dzieci z wszystkich grup wiekowych weźmie udział w tworzeniu plansz ze zdrową żywnością | „ Zdrowo jem”- opracowanie gazetki ściennej.
Opracowanie plansz ze zdrową żywnością „ Jak zachować biały uśmiech, czyli jakie produkty sprzyjają zdrowym zębom, a jakie im szkodzą?” | IV 2024
V 2024 | Wychowawcy grup
Nauczyciele grup, dzieci wszystkich grup wiekowych | Materiały biurowe
Materiały biurowe | Zdjęcia opracowanej gazetki ściennej
Zdjęcia na stronie internetowej |
4.Zorganizowanie spotkań ze stomatologiem. | 90% dzieci z wszystkich grup wiekowych weźmie udział w spotkaniach | „ Zdrowe zęby to podstawa”- cykl spotkań ze stomatologiem. Zapoznanie dzieci z profilaktyką zębów i higieny jamy ustnej. |
cały rok
| Nauczyciele grup, dzieci wszystkich grup wiekowych | Środki audiowizualne | Zdjęcia |
5.Zorganizowanie, przy współpracy z rodzicami, przedstawienia teatralnego dotyczącego tematyki zdrowego odżywiania. | 75% dzieci z najstarszych grup wiekowych i po 10% rodziców z każdej grupy wiekowej będzie uczestniczyło w przedstawieniu | Zorganizowanie przestawienia teatralnego z udziałem dzieci z najstarszych grup wiekowych i rodziców dla społeczności przedszkolnej pt. „ Od dziś obiecujemy, że słodyczy nie jemy” . | V 2024 | Rada Pedagogiczna, dyrektor, rodzice , dzieci 5 i 6 -letnie | Materiały papiernicze | Zdjęcia |
6. Zorganizowanie pikniku o tematyce zdrowotnej | 90% dzieci i rodziców, 100% nauczycieli i obsługi weźmie udział w pikniku | Wiosenny piknik „ W krainie Zdrowia” promujący zdrowe odżywianie, integrujący dzieci z przedszkoli z terenu miasta Zduńska Wola | VI 2024 | Nauczyciele z grup, wszystkie grupy wiekowe , dyrektor , pracownicy obsługi, intendent | Materiały papiernicze, warzywa, owoce | Zdjęcia |
7. Dokonanie ewaluacji wyników działań w roku szkolnym 2023/2024 | Ankietę wypełni 80% rodziców i 100% nauczycieli | Przeprowadzenie ankiety i analiza jej wyników | 30.06.2024 | Nauczyciele/koordynator | Papier, toner | Zestawienie wyników ankiety |
Data:30.05.2023 Podpis koordynatora: Anna Różycka